Ei sunt cei doi procurori pe care Alina Gorghiu îi propune în funcții importante din DNA și Parchetul General / CSM a emis avize negative pentru ei

Ei sunt cei doi procurori pe care Alina Gorghiu îi propune în funcții importante din DNA și Parchetul General / CSM a emis avize negative pentru ei
Publicat: 11/01/2024, 15:08
Actualizat: 11/01/2024, 16:31

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a transmis, joi, preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a procuroarei Mihaiela Moraru-Iorga în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a procurorului Iulian-Remus Popa în funcţia de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), informează ministerul. Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis avize negative pentru cei doi.

„În data de 04.09.2023 a fost declanşată procedura de selecţie în vederea formulării către Preşedintele României a unor propuneri de numire în funcţii de conducere din cadrul parchetelor, în conformitate cu art. 144, alin (1) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. În derularea procedurii, în perioada 06.11.2023 – 16.11.2023 la sediul Ministerului Justiţiei s-au desfăşurat interviuri cu candidaţii care au îndeplinit condiţiile prevăzute de lege pentru participarea la selecţie.

La data de 28.11.2023, ministra justiţiei a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii propunerile în vederea emiterii de către Secţia de procurori a avizului prevăzut de art. 147, alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, precizează comunicatul de presă al Ministerului Justiţie.

  • Conform sursei citate, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a emis avize pozitive pentru procurorii Antonia-Eleonora Constantin, Cristina – Daniela Balcan, Adrian-Cornel Nicolau, Adrian-Petre Todoran, Marinela Mincă şi Ionuţ Ardeleanu, astfel încât ministra Justiţiei a continuat procedura prin transmiterea către Preşedintele României a propunerilor de numire în funcţiile de conducere, iar la data de 3 ianuarie a.c. au fost publicate în Monitorul Oficial decretele de numire în funcţie a procurorilor menţionaţi.
  • Cu privire la propunerile de numire în funcţii de conducere a procuroarei Mihaiela Moraru-Iorga şi a procurorului Remus-Iulian Popa, Secţia de procurori a emis avize negative. În aplicarea art. 148, alin. (2) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, la data de 10.01.2024 la sediul Ministerului Justiţiei s-a desfăşurat un nou interviu cu cei doi candidaţi, în cadrul căruia au fost avute în vedere şi aspectele reţinute în avizele Consiliului Superior al Magistraturii.

După finalizarea interviului, au avut loc consultări extinse privind modul în care fiecare dintre candidaţi şi-a susţinut candidatura, în considerarea rolului membrilor comisiei de a o sprijini pe ministra justiţiei în desfăşurarea acestuia, mai spune sursa menţionată.

Cum și-a justificat Alina Gorghiu propunerile făcute

În urma interviului desfăşurat la data de 10 ianuarie şi după analiza întregii proceduri de selecţie, ministra Justiţiei a decis să continue procedura prin transmiterea către Preşedintele României a propunerilor de numire în funcţiile de conducere ale celor doi candidaţi.

„Doamna procuror MORARU-IORGA Mihaiela are o solidă experienţă profesională, este specializata în combaterea infracţiunilor de corupţie, cu activitate îndelungată în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare şi cu liniile de acţiune instituţională ale procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate şi, în special, consolidarea luptei împotriva corupţiei.

Domnul procuror POPA Remus-Iulian este un procuror cu o experienţă multilaterală şi recunoscută în mediul profesional din care provine, îmbină complementar pregătirea profesională şi cunoştinţele de management judiciar, conştientizând necesitatea adaptării Secţiei la continua evoluţie a infracţionalităţii, importanţa recuperării produsului infracţional, a digitalizării şi cooperării interinstituţionale.

Ambii procurori deţin calităţile profesionale şi personale apte să contribuie la eficientizarea activităţii structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat şi prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei şi cu procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, mai spune comunicatul de presă al MJ.

Astfel, în virtutea prerogativelor legale, ministra justiţiei a transmis joi Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, următoarele propuneri, în conformitate cu art. 148 alin. (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor:

  •  propunerea de numire a procuroarei Mihaiela Moraru-Iorga în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie;
  •  propunerea de numire a procurorului Remus-Iulian Popa în funcţia de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
  • „În contextul finalizării procedurii de selecţie în vederea formulării către Preşedintele României a unor propuneri de numire în funcţii de conducere din cadrul parchetelor, ministra justiţiei, dna Alina Gorghiu, a adresat mulţumiri membrilor comisiei de interviu pentru activitatea desfăşurată”, mai explică sursa amintită.

CITIȚI ȘI:

Alina Gorghiu a stabilit LISTA cu numele de procurori care vor ocupa funcțiile de conducere vacante din cadrul Parchetelor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?